Wie ben je?
Mijn naam is Rosine, ik ben 31 jaar en kom uit Arnhem. In 2015 studeerde ik af aan Artez conservatorium in de richting Muziektheater. Sindsdien werk ik als muzikant, speler en maker in dans- en muziektheatervoorstellingen en geef ik workshops aan kinderen en jongeren in dans, theater, muziek en sociaal-emotionele ontwikkeling. Samenwerken met verschillende disciplines en het verbinden van mensen vind ik het leukste.
Waarom doe je mee aan dit project?
Ik vind het erg tof om met het geven van workshops op scholen de kinderen uit hun stoel, uit hun hoofd en in beweging te krijgen, ze nieuwe kanten van zichzelf te laten ontdekken en hun rijke fantasie aan te spreken door muziek, verhalen en dansen. Ik vind het leuk om ieders unieke kwaliteiten te leren kennen en deze te helpen ontwikkelen en vind het heel interessant hoe we in dit project zoeken naar nieuwe vormen van taalontwikkeling en taalonderwijs. Daarnaast vind ik het heel fijn om te kunnen meekijken en te leren bij mijn collega’s.
Wat betekent taal voor jou?
Toen ik een studie ging kiezen, lag voor mij de keuze tussen ‘taalwetenschappen’ en verschillende kunststudies. Heel interessant daarom om in dit project twee van mijn interesses, taal en kunst, te mogen samenbrengen. Bij de danslessen binnen Maaktaal ontdekken we hoeveel taal er wel niet zit in onze dans en bewegingen. Hoeveel kunnen we vertellen zonder woorden en welk ritme past er bij wat je wil zeggen en wat je voelt? Dit alles vanuit plezier, nieuwsgierigheid, samenwerken, ontdekken en leren kijken naar elkaar.
Heb je een mooie anekdote uit een Maaktaal-les?
De afgelopen les hebben we in groep 6 en 7 gesproken over welke woorden er allemaal zijn voor uiteenlopende gevoelens en hoe je daar een beweging bij kunt verzinnen. De leerlingen schreven daarna brieven over een ‘emotioneel’ moment op basis van een van de woorden, gericht aan Robbie de robot, om hem iets te leren over deze emoties. Daar kwamen ontroerende verhalen uit waarin je even in de binnenwereld van de leerling kunt kijken. De volgende les gaan we deze brieven vertalen naar dans.